Bent u lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transsexueel, queer, intersexueel (LHBTQI) of iets daar tussenin, dan is vindt u hier informatie en adressen van organisaties waar je naartoe kunt gaan voor juridisch advies, sociale steun en andere informatie. In Nederland is iedereen, ongeacht geslacht, etniciteit, religie, leeftijd, genderidentiteit of seksuele geaardheid gelijk. Hier in Nederland accepteren we geen discriminatie op welke grond dan ook. Heeft u ervaring discriminatie op grond van uw seksuele geaardheid, dan kunt u dit bij ‘Roze in Blauw’, een LGBT-afdeling van de politie te melden. Zelfs als u niet beschikt over een verblijfsvergunning, zal de politie uw zaak serieus nemen en discriminatie voorrang geven op illegaliteit. Je kunt ze (088-169 1234) bellen of stuur een e-mail (rozeinblauw@amsterdam.politie.nl).

Buddy projecten
ASKV
Buddy project
ASKV biedt een buddy-project voor LGBT-vluchtelingen zonder verblijfsvergunning, om in contact met een Nederlandse vriend die je Amsterdam laat leren kennen, om wat mee drinken. Hopelijk voelt u zich dan wat meer comfortabel in Amsterdam. U kan elkaar ten minste tweemaal per maand ontmoeten, maar dit kan ook meer zijn als dat u beiden eens bent. Als u hierin geïnteresseerd bent, stuur dan een e-mail naar info@askv.nl of bel 020 6272408 (maandag tot donderdag van 10: 00-17: 00).

COC
Cocktail Amsterdam:
Het Cocktail project geeft u de mogelijkheid in contact te komen met een Nederlands persoon die ook LGBT is. Samen kunt u sociale activiteiten ontwikkelen, een goed gesprek, een kopje koffie drinken of wandelen door het park. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich aanmelden door een e-mail te sturen naar cocktail-amsterdam@cocamsterdam.nl met uw naam, woonplaats en telefoonnummer en wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Voor meer informatie ga naar https://www.cocamsterdam.nl/thema/activiteiten/cocktail/ik-wil-een-maatje.

Adressen voor informatie en advies

ASKV / Steunpunt Vluchtelingen
LGBT project
Is uw eerste asielaanvraag afgewezen, omdat je niet de IND niet over uw seksuele geaardheid durfde te vertellen? ASKV kan u helpen door het opnieuw beoordelen van het dossier met een team van juridische experts om bewijsmateriaal te vinden voor uw zaak, om u terug in de asielprocedure te krijgen. ASKV biedt juridisch advies, maatschappelijke steun en een plek om te verblijven voor mensen wiens een asielaanvraag is afgewezen. ASKV vecht voor een meer humane en doeltreffende asielprocedure!

Adres:
Frederik Hendrikstraat 111-c
1052 HN Amsterdam
T: 020 6272408 (ma t / m do 10-17 uur)
E: info@askv.nl

Het Wereldhuis
Het Wereldhuis is een organisatie die (LGBT) mensen zonder verblijfsvergunning helpt. Maandag t/m vrijdag van 13: 00-17:00 kunt u in het Wereldhuis terecht voor al uw vragen; over uw rechten, juridische ondersteuning en de mogelijkheden voor financiële ondersteuning via verschillende noodfondsen. Het Wereldhuis is tevens een ontmoetingsplek voor alle ongedocumenteerden in Amsterdam.

Het Wereldhuis
Nieuwe Herengracht 20
1018 DP Amsterdam
Telefoon: 06-22 82 14 72
E-mail: info@wereldhuis.org
Metro: Waterlooplein. Uitgang: Nieuwe Herengracht

Uganda Gay On Move (UGOM)
De gevaarlijke situatie voor LHBT’ers in Oeganda dwong veel van hen het eigen land te ontvluchten. Deze groep groeit elke dag en is nu heel groot geworden. In 2013, in afwachting van hun asielprocedure, heeft een groep Oegandese LHBT’ers besloten om een eigen organisatie op te richten, om andere holebi’s te helpen uit Oeganda. Maar ook LHBT’s uit andere landen zijn welkom. Sindsdien organiseert UGOM een keer per maand bijeenkomsten om te praten over LHBT -gerelateerde onderwerpen en om kennis en ervaringen te delen. U kunt UGOM bezoeken om andere LHBT’ers te ontmoeten, informatie krijgen over de asielprocedure, homoseksualiteit in Uganda, verzorging en huisvesting en nog veel meer. Als je een plek waar je kunt komen met andere holebi’s te steunen en helpen elkaar, dan kunt u een email sturen naar ugandagayonmove@gmail.com.

Secret Garden
Secret Garden is een organisatie die juridische, sociale en psychologische ondersteuning aan haar LHBT klanten die hebben meestal een moslim achtergrond biedt. Secret Garden zal u ook helpen met praktische zaken zoals huisvesting en de inburgeringscursus. Daarnaast Secret Garden biedt de gelegenheid voor u om andere mensen LHBT tijdens hun maandelijkse evenementen te voldoen door het eten samen, kijken naar een documentaire en bespreken over. Ben je geïnteresseerd? Kijk dan op hun website (www.stichtingsecretgarden.nl) of stuur een e-mail naar info@stichtingsecretgarden.nl

LHBT Ondersteuningsbureau voor asielzaken
LHBT Ondersteuningsbureau voor asielzaken is een niet-gouvernementele organisatie (NGO) die LHBT-asielzoekers die net aangekomen in Nederland ondersteunt. Het LHBT Ondersteuningsbureau voor asielzaken verdedigt de rechten van LHBT’ers, zal je begeleiden in de asielprocedure en traint je om open te zijn over je seksuele geaardheid voor de procedure, dat in strijd zou kunnen zijn met je overlevingsinstincten. Deze NGO neemt ook initiatief voor noodopvang, deze onderwerpen op de politieke agenda te plannen en contacten met de regionale en lokale overheden en het COA te maken. Zij kunnen je ook op een veilige manier in contact brengen met andere LHBT’ers. Hou er rekening mee dat ze vooral actief zijn in het noorden van Nederland. Bezoek hun website voor meer informatie www.lgbtasylumsupport.nl/en/ of stuur een e-mail naar info@lgbtasylumsupport.nl.

Out & Proud Diamond Group
Out & Proud Diamond Group (OPDG) is een lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersex organisatie die is opgericht door een handvol leden uit Afrika. In de loop der jaren heeft de organisatie zich snel heeft ontwikkeld en bestaat momenteel uit een honderd + vertegenwoordigers van landen zoals Gabon, Gambia, Sierra Leone, Nigeria, Kameroen, Tanzania, Rwanda, Burundi, Oeganda en Jamaica. OPDG biedt adviesdiensten, informatie en advies over je asielprocedure en organiseert twee keer per maand zowel binnen als buitenactiviteiten (elke tweede en laatste week van de maand). Heb je hulp nodig met je procedure of wil je gewoon om mensen te ontmoeten, neem dan contact op met OPDG! Voor meer informatie kunt u terecht op hun website www.opdg.nl of stuur een e-mail naar info@opdg.nl.

IHLIA – LHBT geschiedenis
IHLIA is een internationale bibliotheek, archief en informatiecentrum waar u boeken, films, foto’s en nog veel meer kunt vinden om informatie over LHBT -gerelateerde onderwerpen te krijgen. U kunt de bibliotheek bezoeken van 10:00-22: 00, het is gratis en toegankelijk voor iedereen.

Adres:
Oosterdokskade 143
6e verdieping
1011 DL Amsterdam
Telefoonnummer: 020-5230837

Sociale activiteiten

Amsterdam Gay Pride
Dit jaar is Amsterdam is gastheer van de EuroPride van zaterdag 23 juli tot en met zondag 7 augustus 2016. Meer dan 300 evenementen plaats hier in Amsterdam, met inbegrip van Roze Zaterdag in het Vondelpark (23 juli), mensenrechten Concert op de Dam (24 juli) en natuurlijk de wereldberoemde Canal Parade (6 augustus). Elk jaar Roze Zaterdag reist naar een andere stad in Nederland, maar zal dit jaar plaatsvinden in Amsterdam. De Canal Parade is een van de meest bekende evenementen van de Amsterdam Gay Pride en een totaal van 80 LGBTQI-organisaties pronken op feestelijke wijze voor waar ze voor staan ​​en te vechten voor. De zes kilometer kanaal route biedt bezoekers genoeg ruimte om goed zicht op de volledige parade te hebben! Iedereen is welkom! Ga naar de officiële website van Amsterdam EuroPride (http://pride.amsterdam/).

Wereldhuis
Het Wereldhuis biedt onderwijs en culturele activiteiten voor mensen zonder verblijfsvergunning. Voorbeelden zijn Nederlandse taallessen, computer of sport cursussen. Check facebook of de website voor alle activiteiten. Of kom gewoon langs. Van maandag t/m vrijdag zijn er intakes en spreekuren, op woensdag zijn er advocaten. U kunt ze bezoeken en vraag om informatie over uw rechten en over de mogelijkheden voor financiële ondersteuning uit verschillende noodfondsen.

Voor LGBT asielzoekers is er de zelforganisatie ‘Open Closet’. Op vrijdag (om de twee weken) is er een bijeenkomst, met eten, voorlichting en discussies over verschillende onderwerpen. Als je wilt komen, laat het ons weten.

Het Wereldhuis
Nieuwe Herengracht 20
1018 DP Amsterdam
Telefoon: 06-22 82 14 72
E-mail: info@wereldhuis.org
Metro: Waterlooplein. Uitgang: Nieuwe Herengracht

Uganda Gay On Move (UGOM)
De gevaarlijke situatie voor LGBT’s in Oeganda dwong veel van hen van hun eigen land te ontvluchten. Deze groep groeit elke dag en is nu heel groot geworden. In 2013, in afwachting van hun asielprocedure, een groep Oegandese holebi’s besloten om hun eigen organisatie om andere holebi’s te helpen uit Oeganda te starten. Echter, ook LGBT’s uit andere landen zijn welkom. Sindsdien UGOM organiseert bijeenkomsten een keer per maand om te praten over LGBT-gerelateerde onderwerpen om kennis en ervaringen te delen. U kunt een bezoek UGOM om informatie over de asielprocedure, homoseksualiteit in Uganda, verzorging en huisvesting en nog veel meer te krijgen. Als je een plek waar je kunt komen met andere holebi’s te steunen en helpen elkaar, dan kunt u een email sturen naar ugandagayonmove@gmail.com.

Secret Garden
Secret Garden is een organisatie die juridische, sociale en psychologische ondersteuning aan haar LGBT klanten die hebben meestal een moslim achtergrond biedt. Secret Garden zal u ook helpen met praktische zaken zoals huisvesting en de inburgeringscursus. Daarnaast Secret Garden biedt ook de mogelijkheid voor u om andere mensen LGBT tijdens hun maandelijkse evenementen te voldoen door het eten samen, kijken naar een documentaire en bespreken over. Ben je geïnteresseerd? Kijk dan op hun website (www.stichtingsecretgarden.nl) of stuur een e-mail naar info@stichtingsecretgarden.nl

Respect 2 Love (R2L)
Respect2Love is een organisatie voor LGBTQI mensen met een Afrikaanse, Caribische, Marokkaanse, Turkse of een andere achtergrond die niet geaccepteerd voelen vanwege hun seksuele geaardheid. R2L heeft tot doel het taboe op LGBTQI dat nog steeds bestaat in sommige culturen te breken. R2L kunt u advies en informatie te geven, en organiseert activiteiten waar u kunt komen met andere mensen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u terecht op hun website (http://www.respect2love.nl/contact.html) of stuur een e-mail naar info@respect2love.nl

Trans United
Trans United is een organisatie die is opgericht door COC en Transvisie. Het is een platform voor transgender mensen met een biculturele achtergrond. Hun doel is om de situatie van transgenders in Nederland te verbeteren door het maken van ruimte voor discussie. Trans United organiseert regelmatig bijeenkomsten en workshops te informeren, ondersteunen en de positie van transgenders. Check hun website om hun agenda te zien! http://www.trans-united.org/apps/calendar/ of stuur een e-mail naar info@trans-united.org.

Stichting Maruf
Stichting Maruf is een Nederlands kenniscentrum over de islam en seksuele diversiteit en actief probeert een betere positie van moslims LGBTI’s in zowel Nederland en de hele wereld te creëren. Stichting Maruf is gericht op het creëren van bewustwording en empowerment van de islamitische LGBT door het organiseren van conferenties en het initiëren van netwerken zoals het Europees Queer Muslim Network (EQMN). Wilt u meer weten over de islamitische LGBTI kijk dan op hun website (www.stichtingmaruf.com) voor meer informatie of stuur een e-mail (stichtingmaruf@gmail.com).

Sport clubs

Tijgertje – Gay Sport Amsterdam
Tijgertje is een Nederlandse sportvereniging voor holebi’s en biedt verschillende cursussen zoals zwemmen, yoga, worstelen, basketbal en zelfverdediging. U kunt deelnemen aan 1 of 2 lessen gratis! Zorg ervoor dat u eerst een e-mail te sturen naar info@tijgertje.nl om jezelf te registreren! Je zal niet identificatiedocumenten voor deze eerste lessen nodig hebben.

Gay Swim Amsterdam (GSA)
Gay Swim Amsterdam is een gay zwemmen en triatlon club. GSA werd opgericht in maart 1995 en is een lid van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). De club heeft op dit moment ongeveer 120 leden en biedt zwemmen en triatlon training. We trainen vier keer per week. GSA is een ontspannende en stimulerende omgeving voor lesbiennes, homo’s en transpeople om te trainen en uit te werken om hun concurrentiepositie te verbeteren prestaties gemaakt. GSA is blij om LGBT-personen zonder verblijfsvergunning en biedt drie vrije trainingen. Je moet in staat zijn om te zwemmen, omdat de lessen zijn gericht op het verbeteren van vaardigheden en snelheid. Als u geïnteresseerd bent, stuur dan een e-mail naar info@gayswimamsterdam.nl